Οικιακές ΕφαρμογέςSmartHome2
Το σπίτι σας είναι ζωντανό. Οι γενιές θα διαδέχονται η μια την άλλη σε αυτό. Αλλά το KNX θα βρίσκεται εκεί ακόμα. Το σύστημα θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τον αυτοματισμό του σπιτιού σας στις ανάγκες σας οι οποίες θα αλλάζουν συνεχώς. Αυτό θα αυξήσει την διαχρονική αξία του ακινήτου και μακροπρόθεσμα μειώνονται τα έξοδα για αναβάθμιση.

Υπάρχει μια γενική αίσθηση πως οι αυτοματισμοί των κτιρίων αποτελούν πολυτέλεια και ακριβή επιλογή. Η αλήθεια, όμως διαφέρει. Ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες σας, από την πιο μεγάλη έως την πιο μικρή. Το κόστος στις μέρες μας έχει πέσει αισθητά, ενώ και η συνειδητή χρήση της ενέργειας διασφαλίζει το μέλλον μας και κάνει το σπίτι σας ακόμη πιο οικονομικό. Το KNX είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Ρολά, τέντες, θερμοστάτες δωματίων, βαλβίδες θέρμανσης, αισθητήρες παραθύρων και φωτισμού μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του KNX. Η έξυπνη δικτύωση τους μειώνει την ενέργεια και την κατανάλωση της θέρμανσης, το οποίο είναι για εσάς ένα σημαντικό κέρδος.

Οι κτιριακοί αυτοματισμοί απευθύνονται σε όλους τους οικιακούς χρήστες, χωρίς να χρειάζονται ειδικές γνώσεις για το χειρισμό τους. Τα συστήματα αυτά είναι ιδανικά για ηλικιωμένα άτομα και γενικότερα άτομα που χρίζουν φροντίδας και επίβλεψης.

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί:

"Έκλεισα τις εστίες;", "Έκλεισα τα φώτα;", "Έβαλα το συναγερμό;".

Όλα τα συστήματα της οικίας αλληλεπιδρούν και ''συνεργάζονται'' προσφέροντας στο χρήστη λειτουργικότητα, ασφάλεια, άνεση, εξοικονόμηση, στο μέγιστο βαθμό.

Φωτισμός
Ο κεντρικός φωτισμός είναι ελεγχόμενος από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιου, καθώς και οποιοδήποτε σημείο εκτός σπιτιού. Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας σενάρια, όσα και όποια και αν είναι αυτά. Μπορείτε ακόμα και να τα αλλάξετε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, χωρίς καμία επέμβαση στους τοίχους.

Σκίαση
Έλεγχος των σκιάστρων και των ρολών εξαρτώμενα από τη φωτεινότητα, τις εξωτερικές συνθήκες και τις διαθέσεις σας.

Συναγερμός
Αλληλεπίδραση του συστήματος συναγερμού με όλους τους αισθητήρες (καπνού, διαρροής αερίου, φωτιάς διαρροής νερού), καθώς και με φωτισμό πανικού ή επιθεώρησης.

Ψύξη-Θέρμανση
Αυτόματος και βελτιωμένος έλεγχος ψύξης-θέρμανσης σύμφωνα με τη χρήση του χώρου ή τις ανάγκες των κατοίκων του.

Απεικόνιση
Παρουσίαση και χειρισμός όλων των συστημάτων στο σπίτι από μία οθόνη τοίχου. Εύκολη οπτικοποίηση και ενσωμάτωση των συστημάτων ήχου και των καμερών εποπτείας.

Ήχος
Απομακρυσμένος έλεγχος από οποιοδήποτε σημείο στο σπίτι, επιθυμητή μουσική σε κάθε δωμάτιο ανεξάρτητα.

Εξαερισμός
Το υγιές περιβάλλον προϋποθέτει καθαρή ατμόσφαιρα. Ο εξαερισμός αποτελεί μπορεί να γίνει μέρος ενός τέτοιου συστήματος.

Διακοπές
Απολαύστε τις διακοπές σας χωρίς ανησυχίες. Οι ρυθμίσεις ασφαλείας του ΚΝΧ μπορούν να κάνουν το σπίτι σας να φαίνεται ότι κατοικείται. Ξεκουραστείτε δίχως έννοιες.

Το μεγάλο πλεονέκτημα : το δίκτυο αυτοματισμού του σπιτιού μπορεί να επεκταθεί και να ξαναχτιστεί οποιαδήποτε στιγμή. Για μικρά ή μεγάλα έργα, ανακαινίσεις ή καινούρια κτίρια, το KNX έχει πάντα τα καλύτερα προσαρμοσμένα προϊόντα και διασφαλίζει την πιο αποδοτική λύση.

Η Light&Ergo δημιουργεί τις συνθήκες, όπως ακριβώς τις έχει ονειρευτεί ο χρήστης.

Με βάση το ερωτηματολόγιο αναγκών προβαίνουμε στη μελέτη και σχεδίαση του project και αναλαμβάνουμε πλήρως την εγκατάσταση του εξοπλισμού.
Ικανοποιώντας κάθε προσδοκία του πελάτη, κάνουμε τον προγραμματισμό και θέτουμε σε λειτουργία το σύστημα.
Παρέχουμε απόλυτη υποστήριξη και μετά την παράδοση.

Επαγγελματικές Εφαρμογές
SamrtHomeΗ εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό
κυρίαρχο θέμα και αποτελεί καθημερινή μέριμνα τόσο για τους αρχιτέκτονες, κατασκευαστές όσο και για τους τελικούς χρήστες των κτιρίων.

Η δικτύωση όλων των ηλεκτρικών λειτουργιών, με ένα απλό σύστημα bus, προσφέρει τη δυνατότητα για ένα βέλτιστο και συντονισμένο έλεγχο. Oι λειτουργίες της θέρμανσης, του κλιματισμού, του φωτισμού και της σκίασης, για παράδειγμα, μπορούν να ρυθμίζονται με βάση τις εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος και να ελέγχονται επίσης εύκολα
με τοπικά χειριστήρια.

Δεδομένου ότι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές και εγκαταστάσεις μπορούν εύκολα να διασυνδεθούν μεταξύ τους και να ελεγχθούν από οθόνη αφής ή ακόμα και από ένα δημόσιο δίκτυο (κινητό τηλέφωνο, internet), δημιουργούνται σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες στον τομέα της διαμόρφωσης λειτουργιών και της άνεσης. Σειρά τώρα έχει η δημιουργικότητα των μελετητών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μιας εκφραστικής και συναρπαστικής αρχιτεκτονικής, που να είναι παράλληλα οικολογική και αποδοτική.

Όμως ουσιαστικά  που βρίσκουν εφαρμογή όλα αυτά; Οι εφαρμογές είναι ρεαλιστικά ...απεριόριστες. Κάποιες από αυτές:

Σε ξενοδοχεία:
- Σενάρια φωτισμού σε αίθουσες εκδηλώσεων, σάλες υποδοχής.
- Σενάρια σκίασης στα δωμάτια (π.χ. Τέντες up/down για εξοικονόμηση ενέργειας).
- Εξοικονόμηση ενέργειας στα συστήματα ψύξης-θέρμανσης σε δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους.
- Συνεργασία με συστήματα συναγερμού και εποπτείας.
- Πλήρης έλεγχος όλων των φορτίων από πολλαπλά σημεία, κινητό και tablet.

Σε χώρους εστίασης:
-Σενάρια φωτισμού στις αίθουσες (π.χ. ρυθμιζόμενος φωτισμός ανάλογα την εποχή και την εξωτερική φωτεινότητα, αλλαγή χρωματισμού κατά περίσταση)
- Συνεργασία με σύστημα πυρανίχνευσης - πυρόσβεσης.
- Συνεργασία με σύστημα υδροδότησης σε περίπτωση διαρροής.
- Απενεργοποίηση φορτίων και ειδοποίηση σε περίπτωση διαρροής αερίου.
- Πλήρης έλεγχος όλων των φορτίων από πολλαπλά σημεία, κινητό και tablet.

Σε γραφεία κτιρίων:
- Σενάρια φωτισμού με είσοδο έξοδο υπαλλήλων.
- Έλεγχος και προσάρμογή συστημάτων ψύξης-θέρμανσης.
- Σενάρια σκίασης σε ρολλά και τέντες (π.χ. κατέβασμα τεντών σε συγκεκριμένη στάθμη σε πλήρη ηλιοφάνεια, σβήσιμο φωτών, ενιαίο κλείσιμο ρολλών κατα τη λήξη της εργάσιμης ημέρας κ.λ.π)
- Ανίχνευση και συνεργασία με σύστημα συναγερμού σε περιπτώσεις όπως διαρροή αερίου, καπνού και φωτιάς.
- Πλήρης έλεγχος όλων των φορτίων από πολλαπλά σημεία, κινητό και tablet.

Τεχνική KNXKNX3
Στον τομέα των εγκαταστάσεων κτιρίων, οι νέες τεχνολογίες έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν στα κτίρια δυνατότητες που πριν από μια δεκαπενταετία φάνταζαν εξωπραγματικές. Η ανάπτυξη των συστημάτων διαχείρισης κτιρίων έφερε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Η πρωτοφανής για τα δεδομένα εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η ευκολία χειρισμών και ελέγχων, τα καθιστά πλέον απαραίτητα σε κάθε είδους νέο κτίριο. Το πιο δυναμικό, και ευρύτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη σύστημα διαχείρισης κτιρίων, είναι το σύστημα KNX. Είναι η εξέλιξη και ενσωμάτωση του EIB, το οποίο ξεκίνησε να αναπτύσσεται από το 1987 και επισημοποιήθηκε το 1990. Είναι το μόνο σύστημα με αρχιτεκτονική ανοικτού πρωτοκόλλου και βρίσκεται στην κορυφή των συστημάτων διαχείρισης κτιρίων. Οι δυνατότητες του συστήματος είναι πρακτικά απεριόριστες, από το άναμμα ενός λαμπτήρα έως τον έλεγχο και τον χειρισμό των Η/Μ εγκαταστάσεων μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων ή και άλλων εφαρμογών.

Σήμερα, η τεχνική KNX υποστηρίζεται από πάνω από 330 εταιρίες, οι οποίες διαθέτουν στην αγορά περίπου 7.000 υλικά απολύτως εναρμονισμένα μεταξύ τους, μέσω κοινού πρωτοκόλλου επικοινωνίας. Μερικές από αυτές τις εταιρίες είναι οι Siemens, ΑΒΒ, Schneider, Jung, Vimar, GIRA, Miele, Daikin κ.λ.π.. Είναι δεδομένο ότι καμία εταιρία δεν διαθέτει πλήρη γκάμα υλικών από μόνη της και για αυτόν τον λόγο ένας σχεδιαστής συστήματος θα πρέπει να επιλέγει τα κατάλληλα υλικά για εφαρμογή από περισσότερες εταιρίες. Αυτό καθιστά την τεχνική KNX, ανεξάρτητη από κάποιον κατασκευαστή, σε αντίθεση με αρκετά συστήματα τα οποία δεσμεύουν τον ιδιοκτήτη με μία μόνο εταιρία.

H τεχνική KNX είναι μια τεχνολογία αμφίδρομης επικοινωνίας και διαχείρισης λειτουργιών στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις . Ένα καλώδιο συνδέει μεταξύ τους όλες τις συσκευές σε μια εγκατάσταση. Στις μέχρι σήμερα ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κάθε σύστημα (π.χ φωτισμός, συναγερμός, ψύξη-θέρμανση) χρειάζεται τη δική του ξεχωριστή καλωδίωση. Η τεχνολογία KNX έρχεται να απλοποιήσει τα πράγματα δίνοντας σε όλα τα συστήματα τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα κοινό μέσο επικοινωνίας για την μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών.

Σε μερικά χρόνια οι συμβατικές εγκαταστάσεις θα αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες του χρήστη. Χρησιμοποιώντας την τεχνική KNX, δεν καλύπτετε μόνο τις ανάγκες του σήμερα, αλλά και του αύριο.

Σε μία τέτοιου είδους εγκατάσταση διακρίνονται σε υπερθετικό βαθμό πλεονεκτήματα, όπως:

  • Ασφάλεια
  • Άνεση
  • Λειτουργικότητα
  • Ενεργειακή Διαχείριση
  • Πλήρης  Έλεγχος Η/Μ
  • Επεκτασιμότητα
  • Προσαρμοστικότητα
  • Ανεξαρτησία από Κατασκευαστή
  • Μακροβιότητα Έργων